Zašto japanske prepelice nedovoljno nose jaja?

ukiseljena jaja
Ukiseljena jaja japanskih prepelica
8. новембра 2015.

Zašto japanske prepelice nedovoljno nose jaja?

jaja

Osnovni uzroci smanjene nosivosti ili potpunog prestanka nošenja jaja kod japanskih prepelica su :

  • Voda

  • Ishrana

  • Svetlost

  • Starost

  • Stres

Voda je jedan od najbitnijih faktora u uzgoju prepelica. Količinu i kvalitet vode treba stalno provetravati. Jer ona je ta koja se trenutno odražava na nosivost. Voda mora biti higijenski ispravna, ne samo zbog zdravlja prepelica nego i zbog zdavlja ljudi koji konzumiraju jaja. Na konzumaciju vode utiče i njena temperatura, voda nesme bitini previše topla ali ni previše hladna jer direktno utiče na nosivost kod prepelica. Ako prepelice ostanu jedan dan bez hrane, neće doći do drastičnog pada nosivosti. Ali ukoliko ostanu jedan dan bez vode, posebno u vreme toplih dana, značajno će smanjiti nosivost, ili ako nemaju dovoljno vode samo tri dana, počeće da mitare i u potpunosti će prestati da nose.

jaja

Ishrana prepelica mora biti uravnotežena i dobro izbalansirana da bi se odrćala maksimalna proizvodnja jaja. Prepelice treba da budu uobročene, da se hrane uveku isto vreme. Prekomerno ili nedovoljno unošenje proteina, u prvom redu esencijalnih aminokiselina, ili kalcijuma može prouzrokovati smsnjenu nosivost. Preporučuje se da smeše za nosilje sadrže 16-18% proteina i aktivnu količinu energje, kalcijuma, fosfora i čitav niz mikroelemenata i vitamina. Neadekvatna ishrana smanjuje prvenstveno nosivost, ali dolazi i do proizvodnje lošeg kvalitete jaja, pogotovo lošeg kvaliteta ljuske jajeta. Može doći do gubljenja perja, kljucanja između prepelica ili pak u najgorem slučaju i kanibalizma.

Svetlost je takođe veoma bitan faktor kod prepelica nosilja. Prepelice zahtevaju 14-15 sati dužinu dana da bi održale nosivost. Ukoliko im se dužina dana smanji ispod 12 sati u trajanju od od dva do tri dana one će vrlo brzo smsnjiti nosivost, pa čak i potpuno prestati da nose i početi da mitare. Zato se veštačkim svetlom, uvođenjem sijalica produžava dužina dana.

Jata starosti 12 meseci bi se trebala menjati mladim nosiljama.

Stres takođe veoma utiče na proizvodnju jaja. Prepelice izložene stresu

smanjuju nosivost ili pak prestaju da nose. Stresne situacije za prepelice su uglavnom:

-Nagla promena temperature (zahlađenje ili otopljenje). Prepelice uvek teže podnose hladan i vlažan ambijent nego topao i suv. Promaja takođe loše utiče na njihovo stanje.

-Transport i premeštanje. Jednom useljena jata ne treba preseljavati. Pravljenje novih grupa treba izbegavatu jer to dovodi do nervoze među prepelicama, međusobne borbe, pa čak i do smrti i kanibalizma.

-Stah može biti izazvan i bukom, ne samo u objektu nego i van njega.

-Grabljivice, mačke, psi, pacovi.Treba strogo voditi računa da ne uđu među jato prepelica jer neminovno izazivaju jak stres.

Pin It on Pinterest