Japanske Prepelice

Japanska prepelica poznata češče kao Coturnix prepelica, Pharoah prepelica i Jumbo coturnix. Japanske prepelice postoje u svojoj osovnoj, divljoj takozvanoj faraon boji i u još nekoliko varijeteta.

Ppharaoh Texas Jumbo White Italian Rosetta Red Tuhedo
Jumbo Brown Pharaoh Manchurian Golden Tibetan Tuxedo Golden Tuhedo

Potiču iz istočne Azije. To su ptice selice koje se gnezde u Severnom Japanu, istočnoj Siberiji i Mandžuriji, a zimu provode na Korejskom poluostrvu, Južnoj Kini i Južnom Japanu. U poslednje veme se uzgajaju širom sveta. Mada u Srbiji nedovoljno a uzrok je neinformisanost stanovništva o njihovoj lekovitosti. Uglavnom se uzgajaju zbog jaja i mesa. Jaja japanske prepelice imaju visoku biološku vrednost a meso veoma nizak sadržaj holesterola. Jedna je od najotpornijih ptica. Retko obolevaju jer im je imunitet veoma visok. Iako veoma retko obolevaju i one imaju svoje bolesti, a to su kokcidioza, upala kloake, upala gornjih disajnih puteva, Marekova bolest i kanibalizam je često izražen kod njh. Međutim bolesti koje smo naveli se mogu svesti na minimum ako su uslovi za njihovo uzgajanje optimalni:

  • Osvetljenje
  • Vlažnost vazduha
  • Provetravanje
  • Temperatura
  • Kvalitetna hrana

Japanske prepelice se dobro prilagođavaju različitim staništima. To su male, bucmaste, repate ptice. Osim veličine tela pripitomljene prepelice su skoro iste divljoj formi. Ostao im je divlji tip perja samo su im noge za 20% kraće. Japanske prepelice su super-reproduktivne ptice. Jaja se u inkubatoru nalaze svega 17 dana. Posle čega se legu male ptice koje već sa oko 40 dana postaju polno zrele i nose jaja. Znači samo 57dana je japanskoj prepelici je potrebno da se reprodukuje. U tom uzrastu ženke imaju svetlo smeđe perje sa crnim prugama na grlu i gornjem delu grudi. Dok mužjaci imaju riđasto mrko grlo i perje grudi. Za razliku od ženki mužjaci imaju kloakalnu žlezdu koja luči belu penastu materiju na osnovu koje možemo utvrditi reproduktivnu sposobnost mužjaka.

Odrasle ženke japanske prepelice su generalno veće od mužjaka. Teške su u rasponu od 120-160 grama. Mužjak je nešto manje težine oko 100-140 grama. Mali pilići imaju težinu 6-7 grama kad se izlegu, mrku boju sa žutim prugama. S obzirom da su mali veoma su osetljivi kad se izlegu. Jaja japanske prepelice imaju težinu od 10 do14 grama, što je oko 8% od ukupne težine prepelice nosilje. Ispitivanja su pokazala da se dobra plodnost postiže sparivanjem jednog mužjaka 2-4 ženke.

Japanska prepelica ima kompleksan nervni i čulni sistem koji podrazumeva čulo mirisa, osetljiv kljun, oštar sluh i sofisticiran kapacitet memorije. Životni vek ove ptice je 2-2,5 godine.

Pin It on Pinterest

Podelite sa prijateljima

Informišite vaše prijatelje o lekovitosti jaja japanskih prepeplica.