Jaja Japanske Prepelice

Zašto su jaja japanskih prepelica zdrava?

O lekovitosti jaja japanske prepelice se zna vekovima u nazad, naročito u istočnjačkoj literaturi. Nekada su se njima hranili samo carevi dok danas nema porodice u Japanu na čijoj trpezi svakodnevno nema jaja prepelica. To jaje je prava mala energetska bomba, a ipak, jaje sadrži svega 15,8 kalorija.

Sadržaj jednog jajeta:

U poređenju sa kokošijim jajetom jaje prepelice ima pet puta više fosfora, sedam puta više gvožđa i deset puta više raznih vitamina. Što znači da je pet puta hranljivije od kokošijeg jajeta. Razlikuju se po tome što su jaja japanske prepelice manja i na ljusci jajeta imaju pege i mrlje. Međusobno su veoma različita, kako po boji, tako i po količini i veličini pega koje imaju na sebi.

U mnogim zemljama, Japanu i Kini a zatim u Rusiji, Engleskoj, Mađarskoj, Amarici, Italliji, Češkoj, Poljskoj, naučnici su ispitivali lekovitost jaja i mesa japanske prepelice. Došli su do zaključka da je jaje prepelice pravi medikament za ljudski organizam. Naročito je fascinantan ekseriment koji potvrđuje regenerativnu sposobnost prepelica. Naučnici su malom dozom radijacije ozračili jaja prepelice i kokošija jaja. Posle samo mesec dana, jaja prepelice su bila potpuno zdrava, dok su kokošija jaja zadržala radioaktivnost.

Da je jaje japanske prepelice pravi eliksir života pokazuje i podatak da svaka prepelica u proseku snese jedno jaje dnevno, a da njegova težina iznosi skoro deset procenata njene ukupne težine. Da se iz jajeta razvije koka nosilja potrebno je svega dva meseca.

Sadržaj jednog jajeta

Vode 74,6%
Belančevina 13,1%
Masti 11,2%
Minerala 1,1%
Minerali
Gvožđe 3,2 mg
Fosfor 2,2 mg
Kalcijum 0,5 mg
Vitamini
A 300 IE
B1 0,1 mg
B2 0,8 mg

Ko bi trebalo da konzumira jaja japanske prepelice?

Pošto jaja japanske prepelice pozitivno deluju na mnoge organe, krv, krvotok, srce, jetru, bubrege, želudac i mozak mogu da pomognu osobama pri lečenju ovih organa, pa i u slučaju najtežih oboljenja. Preventivno mogu da ih koriste svi, a najpoželjnija terapija je kod:

- dece u razvoju

- starijih osoba

- bolesnika i rekovalescenata

- bolesnika sa posebnimrežimom ishrane (dijete)

- sportista ifizičkih radnika

Bolje je sprečiti nego lečiti, radi preventive treba konzumirati jaja japanske prepelice pre nego što se bolest i pojavi. Ali ako je bolest već prisutna najpoželjnije je koristiti terapiju prepeličijim jajima.

Kako se mogu konzumirati jaja?

Najbolje je jaja konzumirati u celoj dozi odjednom, u sirovom stanju i to ujutru na prazan stomak, pola sata pre jela. Da da bi se lakše konzumirala mogu se zasladiti šećrom ili još bolje medom, dozvoljeno je ulupati ih mikserom idodati malo mleka, jogurta, čokolade u prahu, soka od višanja, jabuka, pomorandže (izuzetak su, naravno, dijabetičari). Koristi se i žumance i belance na koji bilo način, kako kome odgovara, samo da su u sirovom stnju. Najlekovitija su u sirovom stanju i što je nabitnije jaja moraju biti oplođena.

Da bi se počelo sa terapijom nisu potrebne dodatne pripreme, jedino osobe koje pate od žuči moraju oprezno pristupiti terapiji. Ukoliko im ona ne odgovara treba je odmah prekinuti. Takodje ibolesnici kojima je zabranjeno uzimanje belančevina (jaja, mesa i mleka). Odrasli uzimaju po 3 jajeta prva u prva tri dana, a po 5 do kraja terapije. Deci se u zavisnosti od uzrasta, daje manji broj jaja:

- deca do 3 godine – 2 jajeta dnevno

- deca od 3 do 5 godina – 3 jajeta dnevno

- deca od 5do 10 godina – 4 jajeta dnevno

- deca preko 10 godina koriste terapiju propisanu za odrasle

Terapija traje od 15 do 50 dana ( u zavisnosti od količine jaja i uzrasta ) i ako je potrebno može se ponoviti, nakon obavezne pauze od 2 meseca. Razmak između dve terapije nebi trebao biti duži od 6 meseci.

Jaja treba držati na temperaturi od 1 do 4 stepena u frižideru. Tako čuvana jaja imaju rok upotrebe u sirovom stanju 60 dana. Posle tog perioda takođe se mogu konzumirati, ali kuvana ili pržena.

Svoju primenu jaja japanske prepelice su pronašla i u kozmetici, koriste se za pravljenje jednostavnih prirodnih recepata za kožu i kosu.

Pin It on Pinterest

Podelite sa prijateljima

Informišite vaše prijatelje o lekovitosti jaja japanskih prepeplica.